nedeľa 31. januára 2016

Z Ameriky na Slovenske Vianoce



Ako inak, najkrajsie su vzdy tie vianocne sviatky ktore stravime v kruhu rodiny a priatelov.
Tak rychlo kupit letenku a ide sa do sveta, vlastne zo sveta domov.
Popisovat to vsetko by bolo naozaj dlhe a tak aspon rychle cestovanie cez fotografie.
                                No jasne, zacat to muselo niekde na letisku

JFK Internationa Airpor, New York City

No pekne to tam mali len skoda ze nebol cas na nakupy 

a bolo treba letiet dalej
az na rodnu hrudu
a Vianoce mohli zacat
napiect nejake maskrty



bola sice zaujimava praca ale vsetko plynulo velmi rychlo



No lakadiel pre navstevnika z druhej strany velkej mlaky bolo skutocne dost
                                                                           
No, bolo to take slavnostne a rodinne, vsak to poznate ;)

No a nasiel sa aj cas na nejake male vylety len ten sheh akosi chybal k tym Vianociam

Vyborna vecera na salasi Dechtare hned pri dialnici za Ruzomberkom smerom na Tatry stala za to 

No a navsteva Vlkolinca jednotucho nemoze sklamat


este mala Silvestrovska oslava

a ide sa spet do velkeho sveta

No a tu to niekde zacalo. nas ,,Uber,, sofer bol super presny
a prijemny chlapik.No vsak aj mal vyborne odporucanie ;).






Jesen vo Vermont (Autumn in Vermont)


2015 NIAS /New York International Auto Show/ Press and Media Day April 1, 2015



Prvy April je dnom roznych humornych chytakov, srandiciek a vtipnych ,,podvodov,,.

Pre mna to bolo tentokrat trosku ine a mal som namierene na New York-sky autosalon. Autoshow je otvorena pre verejnost or 3 do 12 Aprila 2015. Ja som tu bol ako zastupca pre tlac a media takze som sa sem dostal este pred otvorenim pre verejnost.



Foto brasna bola vybavena tym najpotrebnejsim. Ako fotoaparat spolahlivy i ked starsi model Canon Mark 5D II ktory je dneska uz nahradeny novym Canon Mark 5D III.Ako objektivy som zvolil Canon 24-105mm a 35mm Sigmu.Obidva velakrat odskusane a spolahlive.Okrem toho pre kazdy pripad aj 15mm a 70-200mm objektivy pre kazdy pripad.No a samozrejme blesk.Ten sa hodi vzdy.A je to jedno ci vnutri alebo vonku. Hned po prichode som si musel vystat nekonecnu radu.Sice to vypadalo na prvy pohlad na velmi mdlhe cakanie  ale bolo to vyborne zorganizovane a slo to skutocne rychlo. Kliknutim na vsetky fotografie sa Vam zobrazi ich vetsi nahlad

No a prehliadka newyorskej  auto show mohla zacat.Ja som ju zacal u Toyoty ktora bola hned pri vchode ktorym som vosiel dovnutra.No rozhodne mali zaujimave ,,dopravne,, prostriedky.Znacnu pozornost putali hlavne dva solo dopravne prostriedky.Hlavne ten posledny v galeri- Mobility concept Toyota FV2.







Automobilovy priemysel patri urcite medzi silne odvetvia nielen tu v USA ale aj inde na svete.Nejde samozrejme len o vyroby aut ale aj ich predaj,servis, doplnky, casopisy....no skratka je to obrovske odvetvie a samozrejme ze sa tom ukryvaju nekonecne financen moznosti pre vsetkych ktory tvoria nejakle to pomyslene koliesko v tejto masinerii.

Ale podme dalej po vystavnej ploche tu Jacob K. Javits Convention Center na zapadnej strane Manhattanu.Je to len par minut chodze od znameho foto obchodu B&H.Nasledovalo zastavenie u nemeckeho vyrobcu Audi.
Pridat sem vsetky modely od kazdeho vyrobcu by nebolo jednoduche a preto to bude skor take ako sa hovori z kazdeho rozku trosku aby sa dal z toho poskladat obrazok ako to asi vypadalo pre tych ktori sa sem nedostali.




Hned vedla sa nachadzala expozicia od Maserati.Zaujimave modely, jednoduche a vkusne vystavne miesto.Znacku asi netreba nijako zvlast predstavovat.Zujal ma Maserati GranTurismo Convertible MC Centennia ktory cenovo startuje okolo $ 180 000.00 ale tiez Maserati GranTurismo  MC Centennial Edition ma svoje caro.






Rolls Royce je znamo svojou kvalitou a znamenim luxusneho automobilu.Tu je pohlad na jeho convertible. Osobne sa mi velmi pacilo riesenie na odkladanie dazdnika.Ani by som si toho mozno nevsimol keby nie jedneho pana ktory sa pytal ci to je packa na otvorenie kapoty.



Porsche je zname hlavne pre fanusikov rychlych aut a spojenia pekneho dizajnu s vykonom.Tu je par kuskov z ich expozicie.Prve dve fotografie su Cayman GTS dalsi je 911 Targa 4 GTS ktory startuje od $ 132 800.00 a posledny Porsche Macan Turbo






Aston Martin je moja dalsia zastavka na New York International Auto Show 2015.Zaujimavy bol a mal okolo seba vela publika hlavne zeleny Aston Martin Vulcan ale nielen on.Ine modely budili tiez zaujem od zucastnenych novinarov, fotografov a zastupcov televizii.Oproti normalnemu vystavnemu dnu je pre fotografa vyhoda v tom, ze su tu hlavne profesionali a ludia co si robia svoju pracu.
Na fotografiach je na prvych dvoch fotografiach zlava zlty Aston Martin V12 Vantage S potom nasleduje Aston Martin Vanquish Volante a posledne dve je je zeleny Aston Martin Vulcan




Cadillac mal pekne pripravenu expoziciu pre novy sedan Cadillac CT6






A tou z 2015 vsetko.Snad Vas to aspon trosku zaujalo a mozno aj malicko poucilo.

All images (c) 2015 Miro Vrlik Photography




Za majakmi,pieskom a velrybami

Rad fotografujem a rad cestujem. Pri hladani niecoho zaujimaveho a dostupneho na vikendovy vylet som narazil na nieco co sa mi ihned zapacilo.Bolo to mestecko Provincetown,na samom konci Cape Cod .  Ved ked uz cestovat,tak najlepsie  az na koniec ked uz nie sveta tak aspon  na koniec jedneho z jeho vybezkov.

Prve stretnuti z Cape Cod  bolo  celkom zaujimave    a to v momente ked som uvidel kanal ktory odeeluje vybezok od pevniny a bol vybudovany kvoli tomu aby sa skratila cesta lodiam.Ak sa pozrieme na mapu tak  je  jasne ,ze sa to oplatilo.Nie je nijako neskutocne siroky ale vzbudil moj zaujem  o to co sa bude skryvat na tom kusku oddelenom od pevniny.Po prejazde mostom ktory nas  spajal  z druhou stranou kanala ma cakala este necela hodinka  nudnej cesty po dialnici.Ale pochybnosti o spravnom vybere cest som nemal.No a konecne som uvidel ciel mojej cesty mestecko Provincetown. Prve co ma uputalo bola obrovska veza tyciaca sa vo vzdialenom mestecku ktore je cele obklopene pieskom,pieskovymi dunami a oceanom.Neskor som sa dozvedel ,ze je monument  na pocest prvych pristahovalcov z lode Mayflower ktory sa tu v roku 1620 pristavili .Veza je vysoka  252 feet (okolo 80 metrov) a je mozne  za poplatok vyjst az hore a pokochat sa pohladom z takejto vysky.Ale k tomu som sa tentokrat nedostal.



Velmi zaujimave je hlavne tulanie sa mesteckom ktore je plne obchodikov,suvenirov a rozmanitych ludi.Ruch tu neuticha do neskorych vecernych hodin.Pokial ide o ludi,tak urcite nikomu neunikne  obrovske mnozstvo  parov rovnakeho pohlavia  navzajom sa drziacich  za ruky.Nikto sa tu nad tym ale velmi nepozastavuje,kazdy vie ,ze tu zije velka komunita homosexualne orientovanych ludi.Maju tu svoje  vecerne show v restauraciach  a je mozne ich stretnut naozaj na kazdom kroku.Najzivsie je to okolo velkeho mola kde kotvia lode.Vsade je to tu citit morom a jedlom z morskych zivocichov .Nikto urcite nebude pochybovat o tom ,ze je v skutocnom rybarskom mestecku.Skrekot cajok v tom len utvrdzuje. Molo je rusne hlavne kvoli ludom cestujucim  lodou Bostonu  /asi hodina cesty,autom myslim aspon 3/,rybarom  ktorory tu maju svoje lode a turistom ktory cakaju  na vylet  za  najvetsimi cicavcami za velrybami .Ano,je to jedna z hlavnych atrakcii a mozem povedat,ze skutocne stoji za to.Absolvoval som ju sam viackrat a nikdy som neolutoval.Letaky skutocne neklamu a videl som tieto obrovske tvory na vlastne  oci.Zoberie to cloveku tak trosku dych ked uvidi vynorit sa tieto kolosy. Na lodi je viac ako stovka ludi  ale v niektorych okamihoch je tam uplne ticho a kazdy caka s napetim,kde sa tieto obrovske tvory vynoria.Sucastou tohoto vyletu je aj fundovany zoolog ktory zodpovie na dotazy o tychto  tvoroch a objasni zaujimave fakty z ich zivota.Je smutne ,ze ludstvo takmer vyhubilo tieto giganti a este stale sa o to v niektorych statoch pokusaju.Smutne pomysliet,ze mozno o jednu dve generacie tu uz budu o nich len legendy tak ako o dinosauroch alebo mamutoch.

Najvetsou  prirodnou zaujimavostou su vsak  pieskove duny ktore sa nachadzaju vsade okol nas.Je to nieco zvlastne a zaujimave.Su obrovskym lakadlom pre umelcov,maliarov,fotografov alebo ludi ktory len tuzia po oddych a relaxe.Nie vsade je povolene chodit ale I tak je tu mnoho miest kde si ich clovek moze vychutnat.

Ani ja som sa nesnazil byt vynimkou a snazil som sa ten piesok si apon trosku zvecnit a prezriet z kazdej strany.Je tu neskutocne mnozstvo zatisi a zaujimavych zakuti.Velmi zaujimave su najme pri skorom ranno a vecernom svetele . Je to mnozstvo chodnikov pre cyklistou  ktore vedu cez duny.A  co ked nemam svoj  bicykel?Nic jednoduchsie ,v meste je to skoro ako v  Pekingu, bicykel je tu najpopularnejsi dopravny prostriedok a pozicat ho je ten najmensi problem.Kto raz skusi ist po hlavnej ulici autom ,urcite to pochopi.Po bicykli je su tu este velmi popularne male mopedy no a potom je to velmi zaujimave aj  na peso.   A kedze  vsade okolo nas je Atlanticky ocean nesmu tu chybat ani majaky, len samotny Provincetown ichma niekolko a tiez vela restauracii ktore ponukaju hlavne morske speciality ale nielen tie.Na svoje si pride kazdy gurman a milovnik dobrych receptov.


Ako fotograf som si majaky nenechal ujst .Je mozne sa k nim dostat peso aj autom.Mal som  stastie sa na jeden z nich dostat az hore a pozriet si svet z vysky.Je to hlavne pre stredoeuropana ako ja dost zaujimavy a nie kazdodenny pohlad. Na Race Point je mozne sa v  letnej sezone  aj ubytovat.Nie je to sice ziadny luxus ale zazitok to bude urcite.No a pokial ste milovnik rybarcenia,tak ste urcite na spravnom mieste.Race Point je povazovane za jedno z lepsich miest na rybareni v okoli.Je mozne chytat z brehu alebo si prenajat lod.Nie je potrebne ziadne povolenie ale musia sa  dodrziavat  pravidla. Treba vsak  prist v spravnom case,mne a mojim priatelom  sa to nepodarilo.Vylovili sme len par malych zralokov  a na tie sme chut velmi nemali. Nielen Provincetown ale cely Cape Cod je miesto kde sa vzdy rad vratim a  viem ,ze vzdy tu najdem nieco nove a zaujimave. Cela oblast je ako stvorena na oddych a naberanie cerstvych sil.A ludia to samozrejme vyuzivaju.Mnoho ludi z New Yorku a celej oblasti New England  tu ma svoje letne domceky alebo si  tu v lete prenajimaju bungalovy a domceky za velke peniaze.Je to letovisko pre tych co netuzia ist daleko od domu a aj  tak si chcu oddychnut v romantickom prostredi  ktore im doda sil do dalsich dni.Cez  leto je tu skutocne  rusno.Vsetko sa to ukludni az v septembri  ,ceny hotelov klesnu dole a turisticky ruch trosku utichne aby sa v plnej sile vratil v nasledujuce leto.  Kto planuje stravit nejaky cas na tejto strane USA urcite by si nemal nechat ujst navstevu miesta ako je toto.
Par slov pre tych co radi fotia.
U objektivov sa da vyuzit kazda ohniskova vzdialenost.Ja som pouzil od 20mm do 200mm.Hlavne je mat zo sebou stativ a nezabudat na to,ze najlepsie svetlo je rano a vecer.Ale hlavne nezbudat na vsade pritomny piesok a slanu vodu  okolo nas a davat si preto pozor na svoje vybavenie. Pri pouziti  sirsieho objektivy je vhodne  mat nieco v popredi.V pripade digitalu je dobre vyuzit moznost fotit v RAW formate  a neskor vyuzit vacsie mnozstvo informacii k finalnej produkcii vasho genialneho obrazku.
© 2007 Miro Vrlik