piatok 21. októbra 2016

Ceste na vrchol Cadillac Mountain

Zapad slnka pri ceste na vrchol Cadillac Mountain v Narodnom Parku - Acadia, Maine, USA
No, take pohodlne cestovanie ale neskutocne sa tam oplati ist.Vela casti je dostupnych autom, da sa vyrentovat bicykel alebo je tu mnozstvo chodnikov na turistiku ,,napeso,,.
Snad sa postupne dopracujem konecne aj k nejakemu clanocku.Zatial aspon tato prva lastovicka.



nedeľa 21. augusta 2016

Great Smoky Mountains National Park, Tennessee, USA

Kratke video z navstevy v Narodnom Parku.Clanok a nejake fotografie uz coskoro.








utorok 7. júna 2016


Niagarske  Vodopady - Kanada 

Kratke video z navstevy Niagara Falls na Kanadskej strane 


nedeľa 5. júna 2016

Niagarske vodopady, alebo sama voda

Pre navstevu a priatelstvo na Facebook kliknite sem

Konecne sa to podarilo a nasiel sa cas na navstevu tohoto ,,divu prirodneho,,.
I ked som uz bol velmi blizko vela krat pocas tiahnutia salmonov ked som tam bol na rybacke, nikdy som nebol dalej ako pri tabuli oznamujucej, ze sme 50 Mil od Niagarskych vodopadov.
Vedel som,ze s rybarskou partiov to nikdy nedam.Tak som si to zaplanoval do mojich foto vyletov.
A podarilo sa to.
Samozrejme ze som vela o Niagarach pocul uz pred tym, v hlave mi utkvelo hlavne to ze z americkej strany to je slabe a ze tam dohromady nic nie je???? Hmm, jeden z vecsich priridnych divov a nic tam nie je??? Asi je to o tom, kto co chce vidiet.Ja som tam isiel hlavne kvoli tym vodopadom ktore tam urcite su.Teda....aspon si to myslim.Podme sa teda pozriet ake to tam bolo.Smer Kanada.

Po necelych 8 hodinach prijemnym a srdcu lahodiacim New York - skym ,,upstetom,, tu konecne bola kanadska hranica.Slo to cez nu trosku pomaly ale ani som sa necudoval, bol dlhy vikend a to cestuje vzdy vela ludi za oddychom alebo za spoznavanim.Bolo este len nieco po stvrtej hodine pobede tak teda sup-sup na hotel prihlasit sa, vziat kluce a vyhodit tu trosku oblecenia na izbe. Len rychly kuk na svet okolo z vysky 50 poschodia a ide sa vonku.
Kedze centrum okolo Niagarskych vodopadov na kandskej strane nie je velke, tak uz asi za necelych 15 minut som sa mohol pokochat pohladom na tento prirodny div.Samozrejme ak neratam rychly pohlad pri prechode cez most na kanadsku stranu.

Pohlad z mosta pred prechodom na kanadsku stranu

Subezne s riekou ktora bola niekolko metrov dole isiel chodnik,samozrejme plny turistov ktory si sem prisli sprijemnit dlhy vikend tak isto ako ja.No ja som tu bol hlavne kvoli foteniu aj ked som mal pocit, ze to asi vsetci okolo mna.Bolo tazke najst niekoho bez mobilu alebo ineho podobneho zariadenia k zachytenia urciteho momentu v case.Taka je nasa moderna doba. Urcite je to pohodlnejsie ukazat fotografiu ako to obsirne vysvetlovat a popisovat.No ale i to ma urcite svoje caro.Kazdy by to videl originalne podla svojej fantazie.
Zacal som prechadzku oproti americkej casti vodopadov, ktora je oproti tej kanadskej taka jednoduchsia, v podstate asi podobna viacmenej vetsine vodopadov na kazdej rieke.Ta kanadska je trosku ,,ochutena,, tvarom podkovy no a hlavene tou hromadou rutiacej sa vody.
No rozhodne to zaujima bolo a kazda prechadzka okolo pocas troch dni mala svoje caro.
Cez den sa dalo tulat po okoli, nablizko bolo kasino, morsky zivot v Maritime center, IMAX theater alebo vyhliadkova veza ci obchodiky zo suvenirmi.Super bolo ze vsade sa dalo platit aj americkymi dolarmi i ked tie ceny tu male neboli.Myslim, ze 6 americkych dolarov za dve 3decove flasky je celkom dost.Za to sa da v americkom Costco kupit asi tak 25 alebo 30 flias pokial sa nemylim.No ale co uz, pitny rezim treba vraj dodrziavat.Alkohol v Kanade urcite lacny nie je a okrem toho sa neda kupit aspon tu na Niagare kdekolvek myslim okrem restauracii a barov, pokial jedna ,,domaca,, pani neprehanala tak vymenovala dva obchody v okoli a k jednemu uz bolo treba ist autom.Narazili sme v tom blizsom aj na flasku Spisskej Borovicky za myslim asi okolo 27-28 C$.
Spisska Borovicka v Kanade
Z jedlom to bolo vyborne, asi jedno z lepsich miest ktore som doteraz navstivil.No dalo sa najest aj lacno ale ked je clovek na vylete, vsak to poznate.Ja osobne  mam rad rozmanitost a snazim sa skusit toho co najviac.Trosku ma sklamali v jednej malej restauracii kde bolo napisane ,,jedz kolko chces za 6,99 C$,, Znie to pekne ale zabudli napisat ze pitie si treba zaplatit no a potom vam pripocitaju par dolarov za dzus a kavicku a je po dobrom pocite. Cena sa vysplha smerom hore a vy zistite, ze ste viacej prepili ako prejedli.Ale aspon uz viem ako to je s tymi ,,kanadskymi zartikmi,,.V podstate vlastne neklamali.
Dalsi den ked sa tu uz clovek citil viacej,,doma,, to bolo ovela lepsie.Do skuseneho oka hladneho turistu padla restauracii Famous vo vedlajsom kasine kde sa podavaju ranajky cely den.Dal som si ich specialitu a mal som s nou co robit hned tak narano.Vajicka, slaninka, fazulka, zemiacky a tousty plus kavicka. Jednoducho famozne.
Kedze cez den sa viacej relaxovalo (ja tomu hovorim fotograficky rezim) obed nebol az tak potrebny ale skora vecera okol piatej ta bola nutna potreba  pokial som si chcel vychutnat vecer pri huciacej Niagare.
Aj smetny kos moze vypadat ,,chutne,,
Pokial ide o dobre jedlo (aj napriek urctej ,,nemilej prihode,, hned na zaciatku ktora ale mala potom aspon ciastocne dobry koniec) tak u mna vyhrala na celej ciare Brasa (brazilsky steakhouse) jednoducho nieco co musi zazit kazdy milovnik masityych grilovanych jedal, k tomu vyborny grilovany ananas a neskutocne bohaty vyber na svedskych stoloch.Je to trosku ine ako v beznych restikach ale na dobre sa rychlo zvyka.Dostanete dve ,podpivne,, papierove tacky z jednej strany cervena a z druhej zelena farba.Ked je navrchu zelena prsonal ktory chodi dookola s kusmi masa sa u Vas zastavi a odreze Vam kusok za Vasej pomoci s prilozenymi ,,kliestikmi,,.Cervena znamena nie, a vtedy sa u Vas nemusi zastavit aj ked obcas zareagovali aj na hladne pohlady hosti.Toto bola naozaj restauracia bez chyby.U mna urcite #1 i ked nesklamala ani talianska restauracia Pranzo Italian Grill a Canyon Creek Chophouse.
Rozhodne si tu pridu chutove pohariky na svoje a myslim, ze by sa tu dalo toho objavit viac, len skoda, ze casu k tomu  nebolo.
Dvakrat bol vikendovy vecer obohateny ohnostrojom ktory bol taka ceresnicka na torte po peknom dni.No samozrejme okrem vecerneho nasvietenia ktore ozivilo vodopady aj ked uz na mesto sadla tma. Na svoje si tu teda urcite mozu prist nielen milovnici dobreho jedla ale aj obdivovatelia prirodnych divov a milovnici peknych vecernych prechadzok alebo dobrodruzstva na lodke plaviacej sa do blizkosti rutiacej sa Niagary.
Ked to vsetko zhrniem, bol to urcite bohaty vikend.Kanadania su prijemny ludia a ochotny pomoct alebo poradit.
Myslim, ze Ty ktori hovorili, ze tam nic nie je sa urcite mylili, ja som za tri dni nestihol vsetko co by som chcel a cas plynul ako vzdy ked je dobre prilis rychlo.Urcite je tu toho vela zaujimaveho pokial viete co tu vlastne chcete vidiet.

Americka cast vodopadov


Kanadska cast vodopadov

Pohlad zhora z 50 poschodia

Detail z rutiacej sa Niagary
Lodka s turistami pri kanadskej casti vodopade

Lodka z turistami sa vracia od kanadskej castivodopadu
Famous

Ranajky vo Famous restauracii

Vecerna ulica

Vecerna plavba do blizkosti vodopadov

Vecerne nasvietenie kanadskej casti vodopadov

Vecerne nasvieteni americkej casti vodopadov

Kopec ktory bolo treba zdolavat na ceste spet od vodopadov




(c) 2016 MV


nedeľa 27. marca 2016

2016 New York International Auto Show Cast1

A je tu dalsia dobra vec, New Yorkska  madzinarodna auto show a kratke video z dna urceneho pre tlac.Boli dva dni ale ja som stihal len ten prvy.No a veeela fotiek coskoro.Bolo tam urcite sa na co pozerat.Ale o tom uz coskoro.


sobota 12. marca 2016

Slanina,klobasa bez toho neda sa ...





pondelok 29. februára 2016

Konecne Oscar pre Leonarda

Som rad, ze konecne sa Leonardo DiCaprio dockal svojho Oscara.Myslim, ze si ho urcite zasluzi, nielen ako vyborny herec ale aj ako clovek. Jeho oskarovy prihovor bol vyborny a zmienka o globalnych zmenach velmi aktualna a dolezita.Verim, ze jeho moznost touto cestou oslovit divakov nebola zbytocna a zachytili to aj ludia na kompetentnych miestach.
Mal som tu moznost zazit ho raz nazivo na cervernom koberci pocas premiery filmu ,,Shutter Island,,.
Posobil obycajne a skromne, ochotne pozoval pre tak fotografov a filmarov. Obcas sa stava, ze sa talenty nezdrzia a pokracuju rychlo dalej.
Bolo z neho citit absolutnu profesionalitu.Jednoducho-pan herec.

Najviac prekvapil nielen mna ale aj vsetkych zucastnenych na premiere tym , ze po vystupeni z auta nesiel rovno na cerveny koberec ako je to bezne ale k davu svojich fanusikov na ulici a venoval im par svojich minut a autogramov.Bolo to velmi pekne gesto voci cakajucim fanusikom.
No, nieco take sa nevidi na kazdej filmovej premiere a tato nebola v tom case moja prva.Ale len niektore si clovek viacej zapameta, lebo su obcas niecim vynimocnejsie, aspon pre mna.

NEW YORK - FEBRUARY 17: Actor Leonardo DiCaprio attends the 'Shutter Island' premiere at the Ziegfeld Theatre on February 17, 2010 in New York City. Photo (c) 2010 Miro Vrlik





















Gratulujem a prajem vela dalsich nielen filmovych uspechov.

utorok 9. februára 2016

Ano, bude to aj o foteni


Zmena reality

Ako som sa uz zmienil na zaciatku tak tu bude vzdy aj nieco malo o foteni a veci okolo neho.No nevedel som kde zacata a tak som zacal prave tu - nikdy neverte tomu co vidite.

Hlavne nie v dnesnej virtualnej dobe,
Nepokladam sa za ziadneho ,,fotosopoveho guru,, ale aj tak viem o com hovorim.Jednoducho vsetko sa da zmenit.Vlastne...ani nie, zo zlej a neostrej fotograie sa da uz len velmi tazko urobit dobra.

A nezachrani ju ani prerobenie na cierno-bielu ako si niektory obcas mysli. Uprimne povedane ziadne velke ,,umenie,, to bohuzial uz nebude, ked to nevyslo dobre hned vo fotaku a chybal tomu napad.
Ale... na druhej strane je pravda, ze pri foteni napriklad v .RAW formate sa da vela veci zachranit. Podobne to bolo aj u ciernobielej fotografie ked sa este dalo vselico zachranit v tmavej komore.Dneska ju uz nahradil Photoshop ktori je ovela pohodlnejsi na pracu.

Ale to co som chcel vlastne povedat je to, ze sa velmi lahko da zmenit obsah fotografie a jej realita tak ako je to mozne vidiet na prilozenych fotografiach.Niekedy je to potrebne pre finalny ,,vyrobok,, a niekedy je to len pokus najst nejaku novu cestu vo svojej praci.
Je to len iluzia tak ako vela veci okolo nas.
No a zo dna sa da lahko urobit noc a rozsvietit majak ked je to potrebne.
Tak teda, neverte vsetkemu co vidite.Moze to byt totiz uplne inak.





Povodna fotografia







nedeľa 7. februára 2016

Bez velkeho varenia a kucharskeho umenia

Takto nejako by sa dala nazvat tato syrova pochutka nazyvana fondue oblubena hlavne vo Svajciarsku, Taliansku a Francuzsku.Nie je potrebne k tomu ziadne velke kulinarske umenie a urcite stravite prijemny vecer s priatelmi alebo pri sledovany telky.Pokial kupite hotovy syr jednoducho v obchode ako ja, staci ho len roztopit v specialnej keramickej alebo kameninovej nadobke zo stojanom na sviecku alebo s liehovym ci inym horakom.Tento ,,horak,, zabezpecuje ohrievanie po cely cas a syr je stale tekuty.

K tomu sa na kocky nakraja biely chleba, bageta, alebo rozky, nejaka zelenina, no moznosti je vela a je mozne improvizovat ako takmer pri kazdom jedle.K namacaniu sa pouzivaju specialne dlhe vidlicky ktore su vetsinou predavane spolu z nadobkou na ohrievanie a tvoria spolu cely set.
Skutocne ziadne velke umenie ale pokial ste milovnik syra chutove pohariky si urcite pridu na svoje.
Je mozne si pripravit aj vlastne domace fondue ale to uz nebude tak uplne jednoduche.

Tak teda prijemny a dlhy zimny vecer. 






utorok 2. februára 2016

Uz o par dni je tu sviatok Valentina

Nezabudnite na svoje lasky, uz o par dni je tu sviatok Valentina, patrona vsetkych zamilovanych,  tak si spomente na toho svojho milacika aspon nejakou tou sladkostou alebo kvietkom.Ale samozrejme fantazii sa medze nekladu, dobra vecera, pohar cerveneho vinka, pekny sperk alebo dovolenka urcite nic nepokazia.
Moznosti je neskutocne vela ale hlavne nezabudajte na to, ze nie vzdy tie najdrahsie darceky najviac potesia, niekedy obycajna malickost z lasky urobi ovela viacej radosti.





Skoro som zabudol, 
prajem prijemny sviatkovy Valentinsky vecer pre vsetkych, ale na Valentina najviac pre tych zamilovanych.



pondelok 1. februára 2016

Porkova poliavka vyborne zahreje

Taka domaca porkova poliavka vie v zimnych dnoch vyborne zahriat.
A okrem toho, ze je zdrava nie je tazke si ju s troskou improvizacie aj pripravit.
Ziadny super mega recept na nu sice nemam, ale ucel splnila.


Pre pozitok z chuti, kedze sa je hlavne ocami klikni na HD rozlisenie a celu obrazovku ;)

Suroviny:
- 3 porky
- 1 velka cibula
- 1-2 mrkvicky podla velkosti
- 2-3 zemiaciky
- sol
- korenie

Ako zaklad som pouzil trosku olivoveho oleja, ale kludne moze byt i iny alebo maslo.
K tomu som potom pridal na male kusku nakrajanu cibulku a porky.Nechal to trosku ,,zosklovatiet
Pridal som vodu, asi 1,5 litra a nakrajane zemiacky.Ked sa trosku povarili,cca 15-20 minut, .
Potom som tam dal pripreavenu nakrajanu mrkvicku.
Ziadne velke kusy, skor take mensie, lepsie sa to potom papa.Pokial sa zda velmi husta pridat trosku vody, podla osobnych preferenceii, samozrejme posolit a pokorenit.Vegeta sa tiez moze hodit na zvyraznenie chuti ale ja som dal prednos viacej vyniknut zeleninke.
Ja som si to este prizdobil na zaver zelenou pazitkou, ale petrzlenova vnat to farebne vyladi tiez, pokial je poruke.
Ucel splnila hned 2 krat, vyborne som sa najedol a mal som chutny foto objekt na zimny den.

nedeľa 31. januára 2016

Z Ameriky na Slovenske Vianoce



Ako inak, najkrajsie su vzdy tie vianocne sviatky ktore stravime v kruhu rodiny a priatelov.
Tak rychlo kupit letenku a ide sa do sveta, vlastne zo sveta domov.
Popisovat to vsetko by bolo naozaj dlhe a tak aspon rychle cestovanie cez fotografie.
                                No jasne, zacat to muselo niekde na letisku

JFK Internationa Airpor, New York City

No pekne to tam mali len skoda ze nebol cas na nakupy 

a bolo treba letiet dalej
az na rodnu hrudu
a Vianoce mohli zacat
napiect nejake maskrty



bola sice zaujimava praca ale vsetko plynulo velmi rychlo



No lakadiel pre navstevnika z druhej strany velkej mlaky bolo skutocne dost
                                                                           
No, bolo to take slavnostne a rodinne, vsak to poznate ;)

No a nasiel sa aj cas na nejake male vylety len ten sheh akosi chybal k tym Vianociam

Vyborna vecera na salasi Dechtare hned pri dialnici za Ruzomberkom smerom na Tatry stala za to 

No a navsteva Vlkolinca jednotucho nemoze sklamat


este mala Silvestrovska oslava

a ide sa spet do velkeho sveta

No a tu to niekde zacalo. nas ,,Uber,, sofer bol super presny
a prijemny chlapik.No vsak aj mal vyborne odporucanie ;).






Jesen vo Vermont (Autumn in Vermont)


2015 NIAS /New York International Auto Show/ Press and Media Day April 1, 2015



Prvy April je dnom roznych humornych chytakov, srandiciek a vtipnych ,,podvodov,,.

Pre mna to bolo tentokrat trosku ine a mal som namierene na New York-sky autosalon. Autoshow je otvorena pre verejnost or 3 do 12 Aprila 2015. Ja som tu bol ako zastupca pre tlac a media takze som sa sem dostal este pred otvorenim pre verejnost.



Foto brasna bola vybavena tym najpotrebnejsim. Ako fotoaparat spolahlivy i ked starsi model Canon Mark 5D II ktory je dneska uz nahradeny novym Canon Mark 5D III.Ako objektivy som zvolil Canon 24-105mm a 35mm Sigmu.Obidva velakrat odskusane a spolahlive.Okrem toho pre kazdy pripad aj 15mm a 70-200mm objektivy pre kazdy pripad.No a samozrejme blesk.Ten sa hodi vzdy.A je to jedno ci vnutri alebo vonku. Hned po prichode som si musel vystat nekonecnu radu.Sice to vypadalo na prvy pohlad na velmi mdlhe cakanie  ale bolo to vyborne zorganizovane a slo to skutocne rychlo. Kliknutim na vsetky fotografie sa Vam zobrazi ich vetsi nahlad

No a prehliadka newyorskej  auto show mohla zacat.Ja som ju zacal u Toyoty ktora bola hned pri vchode ktorym som vosiel dovnutra.No rozhodne mali zaujimave ,,dopravne,, prostriedky.Znacnu pozornost putali hlavne dva solo dopravne prostriedky.Hlavne ten posledny v galeri- Mobility concept Toyota FV2.







Automobilovy priemysel patri urcite medzi silne odvetvia nielen tu v USA ale aj inde na svete.Nejde samozrejme len o vyroby aut ale aj ich predaj,servis, doplnky, casopisy....no skratka je to obrovske odvetvie a samozrejme ze sa tom ukryvaju nekonecne financen moznosti pre vsetkych ktory tvoria nejakle to pomyslene koliesko v tejto masinerii.

Ale podme dalej po vystavnej ploche tu Jacob K. Javits Convention Center na zapadnej strane Manhattanu.Je to len par minut chodze od znameho foto obchodu B&H.Nasledovalo zastavenie u nemeckeho vyrobcu Audi.
Pridat sem vsetky modely od kazdeho vyrobcu by nebolo jednoduche a preto to bude skor take ako sa hovori z kazdeho rozku trosku aby sa dal z toho poskladat obrazok ako to asi vypadalo pre tych ktori sa sem nedostali.




Hned vedla sa nachadzala expozicia od Maserati.Zaujimave modely, jednoduche a vkusne vystavne miesto.Znacku asi netreba nijako zvlast predstavovat.Zujal ma Maserati GranTurismo Convertible MC Centennia ktory cenovo startuje okolo $ 180 000.00 ale tiez Maserati GranTurismo  MC Centennial Edition ma svoje caro.






Rolls Royce je znamo svojou kvalitou a znamenim luxusneho automobilu.Tu je pohlad na jeho convertible. Osobne sa mi velmi pacilo riesenie na odkladanie dazdnika.Ani by som si toho mozno nevsimol keby nie jedneho pana ktory sa pytal ci to je packa na otvorenie kapoty.



Porsche je zname hlavne pre fanusikov rychlych aut a spojenia pekneho dizajnu s vykonom.Tu je par kuskov z ich expozicie.Prve dve fotografie su Cayman GTS dalsi je 911 Targa 4 GTS ktory startuje od $ 132 800.00 a posledny Porsche Macan Turbo






Aston Martin je moja dalsia zastavka na New York International Auto Show 2015.Zaujimavy bol a mal okolo seba vela publika hlavne zeleny Aston Martin Vulcan ale nielen on.Ine modely budili tiez zaujem od zucastnenych novinarov, fotografov a zastupcov televizii.Oproti normalnemu vystavnemu dnu je pre fotografa vyhoda v tom, ze su tu hlavne profesionali a ludia co si robia svoju pracu.
Na fotografiach je na prvych dvoch fotografiach zlava zlty Aston Martin V12 Vantage S potom nasleduje Aston Martin Vanquish Volante a posledne dve je je zeleny Aston Martin Vulcan




Cadillac mal pekne pripravenu expoziciu pre novy sedan Cadillac CT6






A tou z 2015 vsetko.Snad Vas to aspon trosku zaujalo a mozno aj malicko poucilo.

All images (c) 2015 Miro Vrlik Photography